assalamualaikum~ :)
Hiks.. Entri pertama dengan iPad. Nama ja guna iPad, tapi tak pernah mempergunakannya demi menghidupkan blog usang ini. Hewhew...
So, basically I've been up to cooking these days. Tak tau apa motif, sebab dah setahun lebih aku tinggal kat rumah sewa ni, benda yang aku duk masak, hanyalah air panas, Maggi, goreng ikan bilis, bubur ayam segera Maggi, telur mata/dadar dan hotdog goreng. That's it.
I have zero skill in cooking, you know.. -,-"
Semester kali ni, aku dah belajar macam mana nak buat sambal. At least, tahu what 'pecah minyak' is. Hewww.. Untuk sup, aku dah lepas buat sup tulang dan sup ayam. Dapdap disukai perut sendiri. Hahaha!! Sambal, aku dah lepas buat sambal tumis ikan bilis, sambal telur cincang, sambal udang, sambal ayam dan sambal sotong. Dan tomyam! Ya. Tomyam udang, ayam dan sayur, aku baru belajar buat tadi. Wiwiwiwi..
Mungkin bagi sesetengah orang, buat sambal dan sup tu, not even a big deal to them. But it is, to me. Untuk manusia yang baru tahu apa fungsi halia dalam masakan, I'm doing great right now. And it feels good too, when you know you can actually cook something. And by that, I mean, be able to cook something EDIBLE. Hoho..
Buat masa sekarang, Imma stick to making sambal and soup dulu. All those masak lemak or gulai thingy, kena balik menuntut secara live dengan sifu hamba. And maybe, cuti nanti nak belajar masak nasi ayam pulak. Laksa kaaaa... Who knows? Tetiba boleh jadi hebat macam mama kaaaa... Pergh. Angan angan mau tinggi bhai..
Pesanan sifu,
"Belajaq masak pelan pelan. Nanti lama lama, pandai laaa..."
Yang aku tahu, buat masa sekarang ni, aku bersyukur sangat sebab belum pernah lagi aku kena buang masakan aku ke tong sampah. Sebaliknya, aku 'buang' semua masakan aku ke dalam perut sendiri. Hari hari makan nasi satu periuk, tak boleh tahan broo..
No comments:
Post a Comment